Mexikó gasztronómiája

Mexikó gasztronómiája kapcsán talán sokaknak a tipikus magyarországi mexikói éttermek ugranak be. Na meg az, hogy nincs élet chili nélkül. Ettől eléggé féltem, mert nem bírom a csípős ételeket, de kellemesen csalódtam ebből a szempontból. Persze a legtöbb dolog csípősebb, mint Európában, de simán ki lehet bírni. A legtöbb dolgot értsd úgy, hogy általában még a gumicukor is egy kicsit csípős…A mexikóiak kedvenc ízesítése a lime, a só, a chili és a koriander, szerintem ezek nélkül kint nem lehet ételt kapni.

Én nem eszem húst (szimplán nem szeretem), ezért néhány fogást nem tudtam megkóstolni, de szerencsére a legtöbb jellegzetes ételt el tudták készíteni vegetáriánus verzióban. Azt elöljáróban elmondanám, hogy elképesztően jókat ettem Mexikóban, annyira jókat, hogy 2 hét Mexikó után Costa Ricában is volt, ahol mexikói ételt kértem. És azóta Magyarországon is a mexikói éttermeket keresem…

De nem csak az ételeket emelném ki, hanem az italokat is, mert ilyen sokféle és érdekes italt én még sehol máshol nem láttam. Nem győztem ezeket megkóstolni!

Szóval jöjjön az étel- és ital gyűjteményem, de garantálom, hogy a poszt elolvasása után éhes leszel!

Ételek

Chilaquiles

Ezt az ételt általában reggeliként szokták fogyasztani, az alapja tortilla chips salsa szósszal összesütve, ami azt eredményezni, hogy a tortillák egy része puha és omlós, a másik részük pedig ropogós lesz. Az enyémben volt még sok avokádó, sajt, hagyma. Szószos-puha-ropogós ízorgia, ez volt az abszolút kedvencem Mexikóban.

Taco

Taco - amennyire nem szép, annyira finom

A tortillát  kukoricalisztből készítik, bármilyen friss alapanyaggal (hús, saláta, avokádó, kukorica, paradicsom) töltik meg. Gyakran tejfölt, vagy olvasztott cojita sajtot tesznek a tetejére. A képen látható verzió vega, ebben nopal található, ami egy ehető kaktuszféle – tudom, hogy nem a legszebb étel, amit valaha ettem, de higgyétek el, az íze isteni volt!

Enchilada

A tésztáját szigorúan kukoricalisztből készítik, amibe a hozzávalókat (általában sült hús, bab, friss zöldségek, krumpli, sajt) felcsavarják. A felcsavarást követően chilis–paradicsomos szósszal öntik le, majd sütőben megsütik.

Mole szósz

A szószok koronázatlan királya a mole: alapanyagai között akár 50 különböző is lehet a mole típusától függően. Fő alkotóeleme: chili paprika, fahéj, valamilyen gyümölcs, szegfűszeg, kömény, tökmag, szezámmag, kakaómag, süvegcukor. Többféle molével is találkozhatunk: van mole negro, mole rojo, mole verde, mole poblano, mole colorado. Volt szerencsém a világ talán leghíresebb moléját kipróbálni a Pujol étteremben: amit kóstoltam, azt több, mint 2.000 napig érlelték! Kicsit füstös, kicsit édeskés íze volt, nekem nagyon ízlett – Mexikó ízeit annyira jellemzi ez az egy szósz!

Enmolada

Tortilla az alapja, amit felturbóznak zöldségekkel (az enyémet nopallal), és nyakon öntik moléval.

Tlajudas

Mole, a mexikói konyha markáns része

Ez a fogás Oaxacaban ismert (ez Mexikó középső régiójában található), alapja egy óriási, nagyon vékony tortilla lap, amit moléval kennek meg, majd erre pakolnak sokféle zöldséget/húst, a tetejére pedig biztosan megy avokádó és oaxacai sajt, majd egy kis salsa szósz.

Tamales

Banánlevélbe csomagolt tésztaétel zölségekkel vagy hússal töltve. Érdekes, mert a vega verzió nagyon csípős volt, míg a csirkés verzió nem is csípett (mindkettőt megkóstoltam).

Papadzules

Tortilla lapok tojással töltve, amiket tökmag szószba mártanak, majd az egészet nyakon öntik salsa szósszal.

Guacamole

Kihagyhatatlan fogás, ha Mexikó felé vesszük az irányt

Avokádó szósz. I-M-Á-D-O-M. Ha Mexikó, akkor a guacalome kihagyhatatlan.

Marquesita

Palacsinta féle: azért csak féle, mert a tésztája sütés után ropogós lesz, igazából törni lehet, de palacsintaként töltve, feltekerve fogyasztják. A legfurcsább kombináció a nutellás-reszelt sajtos volt, de meglepően finom volt!

Italok

Aguas frescas: Horchata

Mexikó gasztronómiája egyetlen képben

Az agua fresca egy hüsítő ital, alapja valamilyen gyümölcsnek a leve, amit vízzel és cukorral higítanak fel. A horchata kicsit kilóg ebből a sorból, ugyanis a mexikói változatnak sokszor rizs az alapja (a spanyol testvére mandulából készül). Amit én kóstoltam, az mandula alapú volt.

Michelada

Ez volt a kedvenc alkoholos italom, többször is ilyet kértem Mexikóban, mert annyira tetszett a savanyú-sós-sörös ízvilága (egyszer egy étteremben ilyen kértem, és a velem lévő orosz lány megkóstolta, na az ő arca mindent elárult az érzelmeiről – nem lett a kedvence a michelada). Az ital alapja a lime, a chili, fűszerek, só és egy kis paradicsomszósz, majd ezt a keveréket kell felönteni sörrel. A pohár szélét tamarindos-sós keverékbe mártják.

Tejate

Furcsa mexikói ital

Ez az ital Oaxacában található meg, fő összetevő pedig a kukoricaliszt, a kakaó termése, egy helyi fa magja illetve a kakaóvirág. Ezt a négy összetevőt megőrlik, majd hideg vízzel elkeverik. A tejate tetején kakaóvirág úszkál hab rétegként. Ez az ital kifejezetten jólesett a melegben!

Chaya

Mexikó itala

A chaya egy csalánféle, és az ital egy hűsítő limonádéra emlékeztetett. Isteni volt, szerintem bármennyit meg tudtam volna belőle inni.

Sör

Mexikó sör

Sokféle mexikói sör van, érdemes kísérletezni velük.

Gyümölcsök/snackek/édességek

Mangó

Mangó Mexikóvárosban

Május-június környékén érik a mangó Mexikóban, így bizonyos tájegységeken fáról potyognak az érett mangók. Méridában a szállásom kertjében volt egy nagy mangófa, és ha leesett az érett gyümölcs, akkor azt bárki elvihette és megehette. Mézédes és puha, korlátlan mennyiséget tudtam volna ebből is elfogyasztani.

Szöcske

Furscsa mexikói snack

Ha beülsz egy autentikus bárba Mexikóban, akkor az asztalodra sósmogyoró helyett ízesített szöcskét fognak majd hozni ropogtatnivalóként. Én megkóstoltam egyet, de köszönöm szépen, inkább maradnék a sósmogyorónál. Többféle méretben és ízesítéssel is kapható (nyilván van lime-os szöcske!).

Chipsek

Mexikó snackek

Lime-os-sós chips vagy édes asztalt mangó chips. Lehet nem hangoznak ezek annyira jól, de teljesen addiktívak voltak, a lime-os chipset szerintem vagy háromszor újravárásoltam, annyira ízlett.

Gumicukrok

A gumicukrok alapja legtöbbször a tamarind (indiai datolya, trópusi fán termő hüvelyesről van szó és kissé savanykás az íze), és az esetek többségében a gumicukrok chilisek (kicsit csípősek), Sőt, vettem olyan gumicukrot is, ami inkább sós ízű volt (na az annyira nem ízlett). Szóval ezek az édességek egyszerre édesek, sósak, csípősek és savanyúak.

Bananas fritas

Mexikó édesség

Sült banán leöntve tejalapú öntettel és eperöntettel. Kb. három darabot tudtam megenni, annyira édes volt, a többit szétosztogattam az éhes hostel lakók között.

Remélem, hogy ti is kedvet kaptatok a mexikói finomságokhoz – szóval irány Mexikó! De ha nem akarnál ennyire messze menni, akkor Budapesten több mexikói étterem is van ahova érdemes elmenni (pl. Calavera, Iguana, Tereza), és ha egyszer Mexikóban jártok, akkor pedig egyétek végig az egész bejegyzést!
És ha inkább más úti cél érdekelne Latin-Amerikán belül, akkor itt tudsz csemegézni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.